Vi over 60

løst og fast om og til personer 60+

Helbred


Allergi

Jeg har i mange år haft allergi, faktisk lige så længe jeg kan huske.
Det har haft den betydning for mit liv, at jeg ikke kan tåle dufte, der er rigtig meget mad, frugt og andet jeg ikke har kunnet tåle.
Jeg har altid været vant til, at skifte produkter så jeg ikke udviklede allergi.
I forbindelse med, at jeg går i behandling for mit PTSD hos Lykkens-Hus, spurgte jeg tilfældigt om hun kunne fixe allergier, og det svarede hun ja til.
Jeg har derfor ikke taget min allergi pille i mere end en uge, har stået udenfor en parfume forretning, har set på en der slog græs, og alt dette uden at stoppe til i næsen.
Kan stærkt anbefale Lykkens-Hus til folk med sjælelige, åndelige og helbredsmæssige problemer.

http://www.lykkens-hus.com


Tilskud til psykolog hjælp

Du kan med en henvisning fra din læge få tilskud til psykologbehandling, hvis du tilhører en af nedenstående grupper/personkredse.:

 • røveri-, volds- og voldtægtsofre.
 • trafik- og ulykkesofre.
 • pårørende til alvorligt psykisk syge personer.
 • personer ramt af alvorligt invaliderende sygdom.
 • pårørende til personer ramt af en alvorligt invaliderende sygdom.
 • pårørende ved dødsfald.
 • personer, der har forsøgt selvmord.
 • kvinder, der, som følge af misdannelser eller lignende ved barnet, får foretaget provokeret abort efter 12. graviditetsuge.
 • personer, der inden det fyldte 18. år har været udsat for incest eller andre seksuelle overgreb.
 • personer med let til moderat depression fra 18 år.
 • personer med let til moderat angstlidelse, herunder let til moderat OCD mellem 18 og 38 år

BØRN OG UNGE UNDER 18

Børn og unge under 18 år er også berettiget til psykologhjælp efter praksisoverenskomsten. Dog ikke ved kategori 10 og 11.

HUSK HENVISNING FRA DIN LÆGE

Du kan ikke automatisk få en henvisning, hvis du har været udsat for en eller flere af de anførte hændelser. Din læge skal skønne, at du befinder dig i en krise, som er udløst af det, du har været udsat for.
Lægen kan som udgangspunkt henvise dig til psykologhjælp inden 6 måneder efter den begivenhed, der er grunden til, at du ønsker psykologhjælp.

Henvisning kan dog også udstedes senere og skal i alle tilfælde udstedes senest 12 måneder efter den udløsende begivenhed. (Tidsbegrænsningen gælder ikke i forbindelse med incest/seksuelle overgreb eller depression.)

Hvis du er udsat for flere hændelser, giver hver hændelse mulighed for tilskud til psykologbehandling efter samme retningslinjer.

En henvisning giver ret til max. 12 samtaler, dog kan let til moderat depressive og angste opnå op til 2 x 12 samtaler efter henvisning fra egen læge.

HVIS DU SKIFTER PSYKOLOG

Henvisningen gælder stadig, selv om du skifter psykolog i forløbet. Fortæl blot den nye psykolog, at der er tale om et skift, så tager psykologen kontakt til regionen og får oplyst, hvor mange konsultationer, du har tilbage på henvisningen.

http://www.psykologidanmark.dk

ARBEJDSSKADESTYRELSEN

I forbindelse med visse psykiske arbejdsskader yder Arbejdsskadestyrelsen tilskud til psykologbehandling

KOMMUNALT TILSKUD

Kommuner kan ud fra en social og økonomisk vurdering i visse tilfælde bevilge samtaleforløb med fuld eller delvis offentlig betaling.  se afsnittet Jura

 

 


Alternativ behandling

Efter at jeg blev udsat for min afd.leders vrede/had, har jeg gået i forskellig former for behandling. Den eneste medicinske behandling jeg fik, var sovemedicin som jeg stoppede med efter et par måneder.
Nogenlunde samtidig med dette, startede jeg i psykolog behandling - gik til et par stykker - 1 blev syg, en anden blev betalt at Jobcentret, så jeg henvendete mig ved lægen, og han fandt ud af, at jeg var om fattet at tilbuddet om psykolog behandling.
På grund af mit arbejde i div. Jobcentre i sdr.jyllan så var jeg bekendt med de fleste psykologer, så det var lidt svært at væle. Men jeg valgte en psykolog i Aabenraa, og det gik nogenlunde indtil hun ved 3. samtale mente, at jeg skulle i parterapi med den chef, der igennem 6 mdr havde hetzed, terroriseret og forfulgt mig!! 
Da tænkte jeg, det her det går bare ikke - jeg skal ikke i terapi med ham, det ville der ikke komme noget godt ud af.
I stedet kigge jeg mig om i den alternative verden. En af mine venner er healer, og hos ham startede jeg med en behandling, og fandt ud af, at det løsnede op for en masse ting.
Jeg bestilte en tid ved en behandler, der hedder Gina Asbjerg - ``gaven i maven´´ en 3 timers behandling, som indeholdt alt muligt, kineseologi, vakuum støvler, undersøgelse af de vigtigste organer osv osv. 
At komme ud efter de 3 timer, var som at blive født på ny.... http://www.ginaasbjerg.dk
Denne behandling holdt faktisk i flere måneder, og rigtig mange af mine veninder tog efterfølgende derhen, og havde næsten samme oplevelse som mig.


Vand

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke er særlig god til at drikke vand - eller andet - når solen bager ned. Jeg er bare ikke tørstig, og jeg skal virkelig tvinge mig til, at få drukket noget saftevand - kan ikke så godt lide vand...
Læste en artikel i et dameblad, der siger, at vi skal drikke mindst 2 liter væste om dagen, men om sommeren stiger behovet, sådan ca 1/2 liter mere ved 25 graders varme. 
Samtidig er der også det paradoks, at hvis du drikker for meget, så skyller du vigtige mineraler og salte ud af kroppen - det er ikke nemt :-)
Artiklen beskriver også, at hvis du har svært ved at drikke nok, så kan man også spise sig til væste f.eks agurker, radiser, squash, meloner og jordbær.
Der er lavet en app - Daily Water - hvor du kan se, hvornår du skal drikke og hvor meget - efter at du har indtastet hvor mange liter pr dag, og på hvad tid du vil drikke.
Endvidere er det en god slankekur, for hvis du drikekr mere, spiser du mindre idet væske fylder i maven - ikke at jeg synes det hjælper..... :-)


Misbrug af gigt medicin

Læste en artikel med en kendt dansk fodboldspiller, der fortalte, at han igennem mange år havde et overforbrug af gigtmedicin, som kulminerede i, at han fik et black out til en fodboldkamp, hvor han både havde taget gigtpiller og koffein holdig drikke.
Gigtpiller har forskellige bivirkninger, og for denne fodbold spiller bevirkede det, at han blev søvnig, hvorfor han ofte tog koffein holdige shots, således at han kunne gennemfører kampene.
Iartiklen nævnes det, at der er flere og flere topprofessionelle fodboldspillere, der er faldet om på banen ganske umotiveret, for så senere at dø uden anden forklaring end, at det var et slagtilfælde på grund af et dårligt hjerte. 
Det er aldrig blevet blotlagt om forbruget af gigt medicin i fodboldverdenen rent faktisk forårsager dødsfald.
Når fodboldspillerne begynder at tage gigt piller, er det fordi de hurtigere kan dulme evt. smerter ved div. skader som f.eks seneskader. 
Normal dosis af gigt piller vil være, 2piller i 3 dage, hvorefter der skal holdes pause. Men mange spillere tagerflere op til en kampfor at kunne holde smerterne ud.
Gigt piller gives jf. netdoktor.dk til til behandling afsærlige tilfælde af ledde- og slidgigt. En af de almindelige bivirkninger er at 10% af patienterne får forhøjet blodtryk, derudover er der forskellige andre bivirkninger. http://www.netdoktor.dk


Definitionen på en psykopat

En psykopat er en person med dårlige sociale funktioner, med en dyssocial personlighedsstruktur, manglende ansvarsfølelse og manglende respekt for andre mennesker. Psykisk vold og evt. fysisk vold følger en psykopat.
Hvis du er trist, føler dig skyldig, uduelig, ingenting kan - så kan du være udsat for en psykopat.
De fleste af os, kan også have psykopatiske træk, hvis man er udsat for stress, pres, frustrationer og andre ting, som vi har svært ved at takle, så kommer der for de fleste af os enkelte psykopatiske træk.
Hvad der kendetegner en paykopat er meget forskelligt. De psykopatiske træk er mange, og man skal have flere af dem, for at kunne betegnes som psykopat.

På Lisegården kan man se omkring 50 kriterier listet op, og en person skal have minst 2/3 af disse træk, for at kunne kaldes en psykopat. http://www.lisegaarden.dk


Mit møde med en psykopat 3

For en 5-6 år siden, blev det konstateret, at jeg havde et ekstremt højt blodtryk, som jeg så har fået piller for. Under forløbet med psykopaten, steg mit blodtryk endnu engang, og for at få det ned igen, fik jeg sovepiller. Det er da den mest fantastiske opfindelse, og jeg kan godt forstå, at folk bliver misbrugere.
Jeg tog en pille, og inden for 10 min sov jeg som en sten. Ikke noget med at ligge og lege grill kylling i sengen - 8 timer uden tankemylder, uden hjertebanken - vågnede op, nogenlunde frisk næste morgen. En af bivirkningerne er, at man bliver lidt sløv, men så behøvede jeg ikke tænke på alt muligt og ingenting....
På et tidspunkt i foløbet blev det hele for meget, hvorefter jeg lignede alle pillerne op, havde et glas vand parat, for nu gad jeg ikke være her længere.
Heldigvis besindede jeg mig, ringede til en kollega og hylede over alt det uretfærdige, der ramte mig.
Jeg blev også henvist til psykolog, og det var hende der, fortalte mig, at jeg havde mødt en psykopat. Jeg må tilstå, at det ikke var det prædikat jeg umiddelbart ville sætte på ham, men efter at have googlet det, så var der faktisk flere af trækkende, som jeg kunne genkende. UHA -det var en væmmelig opdagelse.
Under forløbet fik jeg diagnoserne.: Stress, udbrændthed og PTSD - Jeg blev ikke deprimeret, og det er ret sjovt, at mine omgivelser mest spørger til, hvordan det går med min depression, og undre sig, når jeg siger.: ``jeg var ikke deprimeret´´ - meget andet blev jeg, men ikke deprimeret. Jeg gjorde også en masse for ikke at blive det.... gik ture hver dag, dansede alt det jeg kunne, tog til danse events, rejste og alle mulige andre ting, som bare gjorde mig glad.
Det skal være mit råd til andre, der står over for de udfordringer livet giver en - GØR ALT HVAD DER GØR DIG GLAD heart


Møde med en psykopat 2

Chikanen og hetz´en udartede sig i, at jeg kunne blive kaldt ind på hans kontor, og blive præsenteret for mundtlige og skriftlige advarsler på ting, som mine kollegaer ikke engang ville få påtalt. Jeg blev beskyldt for alle mulige og umulige ting, oftest noget, som jeg ikke havde gjort.
Jobcentrene i DK har indført digital post, alligevel fik jeg ``postmand Per´´ breve om lørdagen, med besked om, at komme til møde på hans kontor om mandagen, og hvis jeg ville, så kunne jeg tage en bisidder med, det var ikke en mulighed, for hvem kontakter man i week-enden???
Klage over kollegaer, aktiveringssteder eller andet blev alle kastet over på mig, og selv om de kunne tilbage vises, så skete der ikke noget - andet end ``du har nok gjort noget af det´´
Blev truet af 3 borgere inden for 1 måned - den værste var en, der stod ca 20 cm fra mit ansigt, og sagde, at næste gang jeg så ham, så ville jeg ikke kunne nå, at kontakte politiet, for så var jeg død.
Min ledelse mente ikke, at det skulle anmeldes til politiet, for som de sagde.: ``det er en del af job beskrivelsen som socialrådgiver´´???
Har tjecket, og det var/er det ikke...
I november 2014 - efter at alt andet var glippet - trak han det ultimative kort op af hatten.... Han indkaldte mig til et møde om, at nogen af mine kollegaer havde samarbejdsvanskeligheder med mig. Desværre vidste mine kollegaer ikke noget om det, jeg viste dem de oplysninger de antageligt skulle have afgivet. 
Jeg fik så at vide, at jeg kunne gå hjem og tænke over, om jeg og Jobcentreret havde en fremtid sammen. Det var sidste dag, jeg satte mine ben der, og 3 uger efter fik jeg min opsigelse.
På grund af fodfejl og andre ting, fik jeg 2 mdr. løn oven i de 4 mdr opsigelse jeg havde efter at have været ansat i mere end 4 år.
I dag har jeg fået alt det her anderkendt som PTSD og anderkendt forløbet som en arbejdsskade, med en mén grad på under 5 %, hvilket betyder,a t jeg ikke får erstatning. Det har nu ikke været meningen, at jeg ville ha´penge ud af forløbet, bare en anderkendelse af, at medarbejdere skal behandles ordentligt.


Mit møde med en psykopat

Jeg har et langt arbejdsliv bag mig, siden jeg som 16-årig gik ud at skolen, og startede som frisør elev og indtil jeg den 30. marts 2015 blev opsagt fra min arbejdsplads i et dansk Jobcenter, har jeg kun haft få mdr. perioder, hvor jeg har været uden arbejde. Årsagen til disse perioder har mest været flytning i mellem landsdelene, afventer opstart på nyt job, barsel og afventer opstart på uddannelse.
I 2010 blev jeg ansat som socialrådgiver i et dansk Jobcenter, hvor jeg hovedsaglig arbejde med modtagere af kontanthjælp i alderen 18 til 65 år. Det var en periode i social lovgivningens og kommunernes historie, hvor der skulle spares alle steder, hvorfor en af mine primære funktioner var, at sanktionerer ovenstående for alt - selv ned til 10 min forsinkelse ved fremmøde.
I maj 2013 fik jeg ny afd.leder, han var i forvejen leder for ca 20 medarbejdere, og fik - på grund af omstrukturering - min kollega og mig ind i hans afd.
Indtil feb. 2014 var alt for så vidt ok..... set i bagklogskabens krystal klare lys, kunne min kollega og jeg dog godt se, at ingenting var i orden. Vi var 2 i den lille afd. der arbejdede med umiddelbart jobparate kontanthjælpsmodtagere, og var blevet vant til, at gøre tingene på vores måde.

Dette ændrede sig med den nye chef, som oveni os nye også skulle tage højde for, at der jan. 2014 blev indført en lov for unge unde 30 uden uddannelse, og det viste sig hurtigt, at han ikke kunne få alle hans medarbejdere til at forstå hensigten og formålet med lovgivningen, så det blev en lang periode med 2 kollegaer der ikke synes ``det er synd´´ og resten - incl chefen - der synes, at rigtig meget er synd for borgere på offentlig forsørgelse.
Fra marts 2014 og til november, hvor jeg blev afskediget, blev jeg udsat for noget af det værste, et menneske kunne blive udsat for. Jeg blev udsat for hetz, chikane og terror af min afd.leder, imens resten af lederstaben så passivt til. Nogle af mine kollegaer forsøgte at hjælpe, men kom i en position, hvor de risikerede at blive fyret, for at være ukollegiale.
Jeg blev ikke mobbet - det havde jeg måske kunne klare - da hele min barndom var en lang mobning fra min mors side, samtidig med, at jeg blev udsat for psykisk og fysiske overgreb, og mange af mine forsvars mønstre på chefens angreb, hentede jeg fra barndommens overgreb.:  vær så lille som muligt - sørg for han ikke ser dig - vær glad - lav dit arbejde osv osv
Han sagde en dag til mig.: ``ja Jane, jeg kan jo ikke ramme dig på det faglige´´ hvilket var årsagen til, at det hele blev rettet mod min person.: Jeg mødte altid til tiden, jeg er altid glad, passede mit arbejde, gjorde det, de forlangte af mig, du har blåt hår, går i stiletsko osv osv


Diagnose Danmark

I dag kom jeg i avisen til at læse en artikel, der beskrev vores måde at overbehandle almindelige livsproblemer. 
Artiklen omhandlede en person, der på et tidspunkt i hendes liv blev indlagt med en stress udløst psykose, hvorfor hendes virkelighed blev en helt anden, end den hun kendte og navigerede hjemmevant i. 
Psykologi professor Svend Brinkmann har udtalt.: `` det er ikke en sygdom, at have det svært´´
Årsagen til denne udtalelse er, at han stiller spørgsmålstegn ved vores samfunds måde at tackle psykiske udfordringer på.
Kan det passe, at vi danskere - klodens lykkeligste folk - er så psykisk syge, at en stor procentdel af os, skal tage antidepressiv medicin eller andre psykofarmaca for at kunne fungere i hverdagen??
Det er helt naturligt, at opleve timer, dage eller uger, hvor man er ked af det, træt af tilværelsen, forvirret, stressset eller bare lidt ligeglad med alting, og man kan sagtens have problemer eller afvige fra normen uden at have en psykisk sygdom, hvorfor medicinsk behandling ikke er nødvendig. 
Problemet er ikke selve systemet eller de kasser vi sætter hinanden i ``du har vist en depression´´, problemet er derimod, at vi skævvrider vores måde at forholde os til hverandre på. Der mangler sengepladser og ressourcer i den tunge ende af psykiatrien, hvor alvorligt syge patienter har brug for hjælp og medicin, men som p.g.a. nedskæringer hurtigt udskrives til eget hjem, eller som ikke kan komme på psykiatrisk skadestue. 
De alvorligt syge mangler ofte netværk, der kan hjælpe dem, når de udskrives, har ofte ikke et arbejde de kan falde tilbage på, og deres netværk er meget lille - ofte består det kun af professionelle i form af kommunens sagsbehandlere eller deres behandlere på div.institutioner.

Artiklen fik mig til - igen - at tænke på den værste periode i mit voksne liv, hvor jeg blev opsagt fra det job, som jeg troede, jeg skulle beholde langt ud over min pensionsalder.